اخبار

کرسی «محاسبات علمی و یادگیری ماشین» در دانشکده علوم پایه دانشگاه لرستان برگزار شد

۱۴۰۳/۰۹/۳۰

دکتر مجتبی مرادی‌پور، عضو هیئت علمی گروه ریاضی دانشگاه لرستان، کرسی علمی ترویجی خود را با عنوان «محاسبات علمی و یادگیری ماشین»، به‌مناسبت هفته پژوهش و فناوری، در دانشکده علوم پایه دانشگاه لرستان برگزار کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان در این کرسی علمی که قبل از ایام تعطیلات اخیر برگزار شد ناقدان، دکتر سیروس مرادی و دکتر ابراهیم سوری بودند.

چکیده‌ی مطالب دکتر مجتبی مرادی‌پور، به این شرح است:‌

«محاسبات علمی (Scientific computing) یک حوزه بین رشته‌ای است که به شبیه‌سازی کامپیوتری مسائلی می‌پردازد که در علوم مختلف با آن‌ها سر و کار داریم.

بسیاری از مسائل در اقتصاد، فیزیک و مهندسی و .. توسط ریاضیات پیوسته مدل می‌شوند.

حل دقیق این مسائل به صورت تحلیلی معمولا غیر ممکن است و چاره‌ای جز شبیه‌سازی این مسائل در کامپیوتر وجود ندارد.

محاسبات علمی به حل این دست مسائل می پردازد. محاسبات علمی به طور خلاصه یعنی استفاده از ابزارها، تکنیک‌ها و نظریات گوناگون برای برای حل مسائل علمی و مهندسی توسط کامپیوتر.

برای این کار نیاز است تا فهم کاملی از مسئله‌ای که بر روی آن کار می‌کنید داشته باشید و با استفاده از ریاضیات بتوانید آن را مدل‌سازی کنید؛ سپس با استفاده از تکنیک‌های کامپیوتری به حل کارآمد و البته سریع آن بپردازید.

یادگیری ماشین به دسته‌ای از الگوریتم‌ها گفته می‌شود که از «تجربه» برای افزایش کارایی خود استفاده می‌کنند.

این الگوریتم‌ها توانایی حل مسائل را در کامپیوتر به گونه‌ای به وجود می‌آورند که کامپیوتر بتواند بدون نیاز به برنامه‌نویسی صریح مسائل را حل کند.

رگرسیون، رگرسیون لجستیک، ماشین بردار پشتیبان، شبکه عصبی مصنوعی از مهم‌ترین روش‌های یادگیری ماشین هستند.

در سال‌های گذشته استفاده از روش‌های یادگیری ماشین به ویژه شبکه‌های عصبی به عنوان یک روش جدید در محاسبات علمی ظهور کرده است.

روش‌های عددی مبتنی بر یادگیری ماشین نسبت به روش های کلاسیک (تفاضلات متناهی و عناصر متناهی و ...) برای مسايل با بعد بالا مناسب‌ترند».

در این نشست کاربرد شبکه‌های عصبی مصنوعی در حل معادلات دیفرانسیل مورد بررسی قرار گرفت و به پرسش‌های ناقدان و دانشجویان پاسخ داده شد.

گزارش تصویری

۱۴۰۳/۰۹/۳۰ - ۰۹:۳۸
۲۷۴ بازدید